Urheilukalastus on iso bisnes Ruotsissa

Vaikka aika harva taitaa ajatella harrastustaan ensisijaisesti taloudellisessa mielessä, niin on kuitenkin varmasti mielenkiintoista kuulla, että urheilukalastus on nykyisin suurta bisnestä, jonka sanotaan kykenevän luomaan jopa miljardiviennin yksistään Ruotsissa – tosin tällöin puhutaan kruunuista, mutta tästä huolimatta tulos on vaikuttava.

Paikalliset yritykset ansaitsevat Ruotsissa suuret tulet kalastusmatkailulla

Ruotsissa urheilukalastus ja kalastusmatkailu tuovat paikallisille alan toimijoille vaikuttavat tulot – puhutaan yhteensä jopa niinkin suurista tuloista kuin useampi miljardi kruunua. Valitettavasti Suomessa ei olla vielä lähelläkään tällaista kehitystä ja tässä asiassa voisimmekin oppia ruotsalaisilta. Ruotsissa nimittäin matkailukalastusjärjestelmä on erityisen toimiva ja siitä voisi ottaa mallia myös oman systeemimme kehittämiseen.

Erityisen tärkeää on vastata kysyntään käyttäen hyödyksi paikallisia vahvuuksia. Esimerkiksi Pirkanmaalla tällainen vahvuus on mahdollisuus koskikalastukseen sekä suuri järvien määrä. Tätä vahvuutta pitäisi vain osata hyödyntää entistä tehokkaammalla tavalla, jotta suomalaisetkin yrittäjät voisivat ansaita kalastusmatkailulla miljoonia.

Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan kalastusmatkailusta eivät hyödy ainoastaan alan palveluja tarjoavat yritykset, vaan myös muut paikalliset yritykset. Tämä johtuu siitä, että kalastusmatkailualan asiakkaat käyttävät myös muita paikallisia palveluja. He saattavat tarvita esimerkiksi majoituspalveluja tai kuljetuspalvelua. He käyttävät alueen ravintoloita tai ostavat elintarvikkeita paikallisista elintarvikeliikkeistä. Osa saattaa ostaa kalastusvälineitäkin paikallisista liikkeistä. Näin turistien rahat ropisevat paikallisten yrittäjien taskuun.

Millaisia kalastuskohteita Ruotsista löytyy?

Ruotsista löytyy monia hyviä kalastuskohteita. Suomalaiset suosivat esimerkiksi meritaimenrantoja, joita löytyy Etelä-Ruotsista. Lisäksi esimerkiksi Gotlannin joet ovat suomalaisten suosiossa, koska niistä saa runsaasti lohta ja meritaimenta. Kalix, Ljungan, Byske ja Em ovat esimerkkejä suomalaisten suosimista gotlantilaisista joista. Urheilukalastusta voidaan pitää jopa yhtenä tärkeimmistä syistä, minkä vuoksi turistit vierailevat Ruotsissa. Tästä herääkin kysymys, että voisiko kalastus olla tätä myös Suomessa?

Ruotsista löytyy myös kansainvälisesti tunnettuja kalastusleirejä, jotka tuottavat ylläpitäjilleen runsaasti rahaa. Toisaalta moni kalastusseurue suosii vuokramökkejä ja -veneitä. Ruotsissa pyritään kehittämään lisää laadukkaita alan yrityksiä sekä laajentamaan tarjoamiensa kalastuselämysten valikoimaa. Samalla näistä kalastuselämyksistä pyritään luomaan entistäkin parempia. Suomessa voitaisiin myös kehittää erilaisia kalastuselämyksiä Ruotsin jalanjäljissä. Maastamme löytyy upeat puitteet kalastusmatkailulle mutta näitä puitteita pitäisi vain osata hyödyntää nykyistä paremmin.