Kalastaminen on monipuolinen harrastus

Kalastaminen on paitsi yksi Suomen suosituimmista harrastuksista, myös yllättävän monipuolinen harrastus. Kalastamisen ei välttämättä tarvitse tarkoittaa laiturinnokassa ongenvapa kädessä istumista, vaan se voi sisältää myös runsaasti muita aktiviteetteja kuin varsinaista kalojen narraamista. Intohimoinen kalastuksen harrastaja voi esimerkiksi valmistaa itse käyttämänsä vieheet, mikä vie harrastuksen saman tien aivan uudenlaiselle tasolle. Omasta saaliista voi myös valmistaa itse maukkaita ruokia, jotka maistuvat tietenkin kymmenen kertaa paremmilta kuin kaupasta ostetut valmiit kalaruoat. Kalastaminen voi olla myös sosiaalinen tilanne, jossa vietetään laatuaikaa ystävien tai perheen kesken samalla kun yritetään saada maukas kalasaalis pöytään. Toisaalta taas kalastusta voi harrastaa myös yksin, jolloin sillä voi olla hyvinkin terapeuttisia vaikutuksia. Mikä olisikaan parempaa kuin nauttia kauniista kesäpäivästä tai -illasta tyynellä järvellä, seurana vain onki ja omat ajatukset?

Onki ja haavi

Kalastaminen voi olla koko perheen harrastus

Kuten sanottu, kalastamisesta on moneksi ja se voi olla myös koko perheen yhteinen harrastus. Yllättävän monen lapsuuden lempimuistoihin kuuluvat perheen yhteiset kalastusretket ja ensimmäisen madon laittaminen koukkuun. Kalastus alkoi monesti siitä hetkestä, kun etsittiin lapion avulla paikkaa, josta saadaan kaivettua madot esille ja tämän jälkeen alkoi itse kalastaminen ja jännittäminen. Ensimmäistä ihka omaa kalansaalista ei helposti unohda – eikä kalansaaliin aikaan saamaa ylpeydentunnetta!

Kalastamisen eräs ehdottomista hyvistä puolista on se, että kalastamisen aikana koko perhe saa kuin huomaamatta raitista ilmaa. Joskus on hyvä tempaista koko perhe ylös sohvalta televisiota katsomasta ja suunnata raikkaaseen ulkoilmaan kokeilemaan omaa kalaonnea – tai jopa kilvoittelemaan siinä. Jos lähdette kalaan soutuveneellä, se lisää tähän harrastukseen myös hieman urheilullisuutta, sillä soutuliike on tunnetusti mahtava urheiluliike ja soutulaitteita löytyykin myös kuntosaleilta. Toisaalta taas soutaminen jää hyvin usein vain yhden ihmisen tehtäväksi, kun toiset nauttivat sillä välin järven hiljaisuudesta ja kauniista maisemista.

Moni intohimoinen kalastaja yhdistää harrastuksensa toiseen intohimon kohteeseensa – matkusteluun, mikä tarjoaa entistä enemmän mahdollisuuksia tarjota mielekkäitä aktiviteetteja koko perheelle. Esimerkiksi Suomen Lapista löytyy upeita kalastusalueita, jotka tarjoavat muulle perheelle heidän niin halutessaan monenlaisia aktiviteetteja kalastuksen ohessa tai sen tilalle. Kalastusreissujen ei kuitenkaan tarvitse rajoittua ainoastaan Suomen rajojen sisäpuolelle, vaan ne voivat hyvin suuntautua myös ulkomaiden kalastusvesille. Voit joko suunnata maailman toiselle puolelle eksoottisemmille vesille, tai kokeilla onneasi lähempää, naapurimaiden vesistä. Ruotsista ja etenkin Norjasta löytyy myös mahtavia kalapaikkoja, jotka tarjoavat uusia kokemuksia ja uusia maisemia, jotka tuovat mukavaa vaihtelua perinteisille kotimaisille kalapaikoille.

Pieni poika laiturilla kalassa

Kädentaitojen harjoittaminen on helppo yhdistää kalastukseen

Kalastusharrastusta voi monipuolistaa myös esimerkiksi valmistamalla itse kalastuksessa käyttämänsä vieheet. Kädentaitojen lisäksi tämä vaatii hieman tietoa siitä, millaista ruokaa kalastettavat kalalajit syövät. Tämän jälkeen vieheistä pyritään tietysti tekemään mahdollisimman aidonnäköisiä, jotta ne kiinnostaisivat saalista. Tämä onkin yllättävän haasteellista, joten ei olekaan ihme, että itse, omin käsin valmistetulla vieheellä saalistettu kala on suuri ylpeyden aihe – eikä suotta. Jos kalastat verkoilla, voi myös verkkoja kutoa itse. Tämä tosin vaatii runsaasti kärsivällisyyttä sekä aikaa – verkko ei nimittäin synny aivan hetkessä.

Myös itse ongen tekeminen onnistuu omin käsin ja on hauskaa puuhaa myös esimerkiksi perheen pienimmille. Oman ongen tekeminen on varmasti mieluisa ajanviettotapa monelle lapselle ja miksi ei aikuisellekin. Esimerkiksi kesämökin pihasta tai metsiköstä voi etsiä itselleen sopivan kokoisen ja näköisen puukepin, josta saa ongelle toimivan vavan. Siimarulla ja koukut täytyy tietenkin ostaa etukäteen ja niitä saakin ostettua helposti myös supermarketeista tai kalastusvälineitä myyvistä kaupoista. Kun siima on sidottu puukeppiin ja koukku on laitettu kohdilleen, tarvitsee enää syötin ja sitten pääseekin jo onkimaan. Oman ongen tekemiseen ei siis vaadita erityisiä kädentaitoja, vaan se onnistuu joka ikiseltä ihmiseltä, vauvasta vaariin!

Sardiineja lautasella

Kalastusharrastuksen voi yhdistää myös ruuanlaittoharrastukseen

Kalastus- ja ruuanlaittoharrastus kulkevat myös helposti käsi kädessä. Mikäpä maistuisikaan paremmalta kuin itse omasta kalansaaliista valmistettu herkullinen kala-ateria? Moni kalastaja onkin yllättävän taitava loihtimaan kotikeittiössään herkullisia aterioita, jotka sisältävät tuoreita, juuri järvestä nostettuja kalasaaliita. Ellet vielä ole kovin taitava kokki, kannattaa harkita hyvän kalaruokareseptejä sisältävät keittokirjan hankkimista, tai tutustua erilaisiin resepteihin netissä.

Yksi helpoimmista ja maukkaimmista tavoista valmistaa kala on savustus. Savustaminen ei vaadi savustajalta paljoa ja se on loppujen lopuksi hyvin rentouttavaa puuhaa. Tästä syystä se onkin monelle nautinnollista ja mielekästä tekemistä, joko yksin tai yhdessä. Itse pyydystetty ja myös itse savustettu kala on aina sekä maukas että hyvännäköinen, puhumattakaan sen ainutlaatuisen ihanasta tuoksusta. Vaikka kaupoista löytyykin teollisesti savustettuja tuotteita, eivät ne pysty jäljittelemään omin käsin savustettua kalaa missään määrin. Savustus ja ruoanlaitto on siitä hienoa, että yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa saavuttaa loistavaa lopputulosta ei ole. On kuitenkin mieltymyksiä jotka ohjaavat tiettyihin valmistustapoihin ja tietenkin käytettävissä oleva aikakin vaikuttaa.

Erilaisiin savustusmenetelmiin kuuluu kylmäsavustus ja lämminsavustus, joista jälkimmäistä käytetään useammin. Savustus onnistuu joko sähkösavustimella, grillissä tai avotulella. Avotulella savustaminen on ehkäpä vielä enemmän mielekästä puuhaa, sillä siinä pääsee seuraamaan ruoan kypsymistä tarkemmin kuin sähköisessä versiossa.

Kalasta saa tehtyä myös helposti maukkaita keittoja, joiden tekeminen ei myöskään vaadi kovin paljoa aikaa tai taitoa. Paistetut muikut ovat myös yksi suomalaisten suosikkiruuista ja omin käsin pyydetyt muikut maistuvat tietenkin vielä kymmenen kertaa paremmilta, kuin kaupan kalatiskiltä ostetut, valmiiksi paistetut muikut. Erilaisia kalasta tehtyjä ruokia löytyy maailmasta satoja, joten kannattaa tutustua mahdollisuuksiin ja erilaisiin resepteihin paremmin, jos ruuanlaitto kiinnostaa lainkaan. Kalan syöminen on myös hyvin terveellistä ja se vaikuttaa sekä kehoomme että mieleemme hyvin positiivisilla tavoilla, joten voit nauttia kalasaaliistasi hyvällä omatunnolla.