Moni maaseudun monialayrittäjä tarjoaa matkailualan palveluja

Kalastusmatkailuala sopii hyvin yhdistettäväksi moneen maaseudulle tyypilliseen yrittäjyyteen ja kalastusmatkailualan palveluja tarjoava yrittäjä toimiikin monialayrittäjänä maaseudulla. Tällainen monialayrittäjä ei siis tarjoa pelkästään kalastusmatkailualaan liittyviä palveluja, vaan hän saattaa toimia lisäksi esimerkiksi metsätalous- tai maatalousalalla. Myös koneurakointi on suosittu sivubisnes maaseudun monialayrittäjien keskuudessa monien muiden sivubisnesten ohella.

Kalastussesonki tuo monelle maaseudun monialayrittäjälle merkittävän osan tuloista

Moni maaseudun monialayrittäjä ansaitsee merkittävän osan tuloistaan juurikin kalastussesongin aikana. Tilanne on tällainen etenkin monissa sellaisissa kohteissa, jotka keskittyvät matkailuun ja joiden sijainti on kalastuksen osalta erityisen otollinen. Jos majoitusyritys sijaitsee esimerkiksi tärkeän lohijoen läheisyydessä, on selvää, että kalastussesongin aikana heillä todennäköisesti riittää asiakkaita. Myös järvenrannalla sijaitsevien vuokramökkien käyttöaste pitenee usein merkittävällä tavalla kalastusmatkailun avulla. Kalastusmatkailu tuo siis mökkejä vuokraaville yrittäjille lisätuloja. Mökkien vuokraaminen onkin eräs maaseudun valttikortti – maaseudulta kun löytyy runsaasti rauhallisia alueita, jotka sopivat luonnonrauhaa kaipaaville matkailijoille.

Suomesta löytyy monia valttikortteja kalastusmatkailun saralla

Kalastusmatkailu auttaa luomaan työpaikkoja ja työllistää Suomessakin merkittävän määrän ihmisiä. Suomella on monta valttikorttia, jotka voisivat tehdä siitä entistäkin suositumman kalastusmatkailukohteen. Ensinnäkin meillä on runsaasti vesistöjä, jotka ovat erityisen hiljaisia ja puhtaita. Rauhaa kaipaava turisti löytää helposti Suomesta mieleisensä hiljaisen sopukan. Voisikin jopa sanoa, että hiljaisuudesta ja omasta rauhasta on tullut uudenlaista luksusta, jota löytääkseen moni on valmis matkaamaan kauaksikin. Monelle suurkaupungissa elävälle tulee yllätyksenä, kuinka hiljaisia ja rauhallisia sopukoita maastamme löytyy.

Jo nyt kalastusmatkailualan yrittäjät tarjoavat asiakkailleen erilaisia oheispalveluja, kuten väline- ja venevuokrausta. He saattavat myös myydä kalastusvälineitä ja järjestää erilaisia kalastuskilpailuja sekä -kursseja. Myös erilaiset luontoruokailut ovat suosittuja – ja mikäpä maistuisikaan paremmalta kuin puhtaasta vedestä pyydystetty ja taidolla valmistettu kala, joka nautitaan keskellä kaunista luontoa? Erityisen maukkaan ruuasta tekee, jos se on itse pyydystetty.

Suuri osa suomalaisista kalastusmatkailuyrityksistä tarjoaa palvelujaan Suomen sisävesillä. Kalastusopaskoulutus on erityisen vireää eteläisen Suomen rannikkoalueella. Upeiden puitteidensa ansiosta Suomesta löytyisi kuitenkin potentiaalia vielä nykyistä reippaasti kunnianhimoisempaan kalastusmatkailuun. On vaikea arvioida, miltä kotimaamme kalastusmatkailun tilanne näyttää lähivuosina, mutta ainakin puitteet toimivan kalastusmatkailusysteemin luomiselle ovat kunnossa.