Suomen Lappi tarjoaa oivalliset puitteet kalastusmatkailulle

Suomen Lappia voi kutsua luontomatkailijan paratiisiksi sen kauneuden, jylhyyden ja monipuolisten mahdollisuuksien vuoksi. Lappi on myös suosittu kalastusmatkailukohde, josta löytyy useita kalastajia vuodesta toiseen houkuttelevia kohteita, kuten Tenojoki ja Tornionjoki.

Tenojoki tarjoaa hurmaavat puitteet kalastukselle

Kalastaminen kauniilla Tenojoella on elämys eikä olekaan mikään ihme, että joella järjestetään useita kalastuskilpailuja, joiden tulokset ovat nähtävillä Tenojoen omilla sivuilla. Outakoskella on perinteisesti järjestetty Lohikisoja ja paikallinen lohi maistuukin erityisen maukkaalta. Erilaiset luonnonantimet ovat lappilaisen keittiön ylpeyden aihe, eivätkä paikalliset kalat tee tässä poikkeusta. Jos kalastaja haluaa viipyä paikan päällä pidempään, on alueelta mahdollista vuokrata myös erämökkejä. Tämä voikin olla oivallinen tilaisuus vetäytyä hetkeksi arkisen kiireen ulottumattomiin.

Tornionjoki tarjoaa hyvät kala-apajat

Tenojoen ohella myös Tornionjoki tarjoaa hyvät kala-apajat. Kuitenkin kalastettaessa Tornionjoella kannattaa ottaa huomioon joitakin joen erityispiirteitä. Ensinnäkin tulee muistaa, että joessa elävää meritaimenta ei saa kalastaa, koska se on rauhoitettu laji. Jos meritaimen kuitenkin jää saaliiksi, on se laskettava saman tien vapauteen. Myös kuolleet meritaimenet tulee palauttaa välittömästi jokeen. Näiden toimien avulla meritaimenkantaa pyritään suojelemaan.

Tornionjoella kalastettaessa on luvallista käyttää varrellista nostokoukkua, mutta harrilautaa ei saa käyttää. Ajalla 15.9.-15.12. kalastaminen Tornionjoella on täysin kiellettyä, lukuun ottamatta muutamia poikkeusluvan saaneita kalastuskohteita, kuten Kilpisjärveä. Tämän lisäksi kyseisenä ajankohtana saa kyllä kalastaa madetta, kunhan kalastus tapahtuu jäältä käsin koukulla, merralla tai rysällä. Myös pilkkiminen on kyseisenä ajankohtana sallittua.

Jos kalastat lohia, kannattaa muistaa, että alle 50 senttimetriä pitkät lohet tulee vapauttaa. Tämä koskee myös kuolleita alamittaisia kaloja. Harjusten osalta kalan alamitaksi on määritelty 35 senttimetriä. Jos kalastat vapakalastusvälineitä käyttäen, muistathan, että vapakalastusaika alkaa alueella ensimmäisenä päivänä kesäkuuta. Lohta saa kalastaa vapakalastusvälineillä elokuun viimeiseen päivään asti. Kuitenkin lohta koskee viikkorauhoitus, jota tulee noudattaa alkaen sunnuntaisin kello 19.00 ja päättyen maanantaisin kello 19.00. Jos kalastat vieheellä ja vavalla, voit pyytää ainoastaan yhden kappaleen lohta vuorokaudessa. Muistathan huolehtia siitä, että kalastaessasi Tornionjoella tai missä tahansa muualla, sinulla on asianmukaiset ja voimassaolevat kalastusluvat.