Vieheiden valmistaminen itse vie kalastusharrastuksen aivan uudelle tasolle

Kalastaminen on mielenkiintoista puuhaa, jossa punnitaan kalastajan taitoja ja kärsivällisyyttä. Omien kalastusvälineiden valmistaminen vie harrastuksen kuitenkin aivan uudelle tasolle eikä olekaan ihme, että niin kovin monet ovat kiinnostuneet vieheiden valmistuksesta. Tässä harrastuksessa kärsivällisyys ja kädentaidot ovat koetuksella, mutta itse valmistetulla vieheellä saalistettu kala on ihan oikeutetusti ylpeyden aihe.

Missä vieheiden tekoa voi oppia?

Jos vieheiden tekeminen kiinnostaa, mutta et oikein tiedä, mistä lähteä liikkeelle, kannattaa katsastaa lähimmän kansalaisopiston kurssitarjonta. Monet kansalaisopistot nimittäin tarjoavat kursseja, joilla voi oppia vieheiden valmistamista.

Mikä on tärkeää vieheitä valmistettaessa ja valittaessa?

Valmistettaessa vieheitä on tietysti tärkeää tietää, millaista ruokaa havittelemasi saaliskalat suosivat ja pyrkiä valmistamaan mahdollisimman paljon tätä ruokaa jäljitteleviä vieheitä. Tämä onkin helpommin sanottu kuin tehty – kalojen aivoituksia ei ole aina niin kovin helppo tietää tai ymmärtää.

Aivan ensimmäiseksi alettaessa valmistaa viehettä voidaan esimerkiksi vuolla kaara. Kun pala on valmis, seuraavaksi on runkolankojen liimaamisen vuoro. Tämän jälkeen viehe hiotaan ja lakataan. Maalaus on erityisen tärkeä työvaihe, jotta vieheestä saadaan mahdollisimman aidonoloinen. Lopuksi vaappuun kiinnitetään uintilevyn, minkä jälkeen onkin aika viedä uusi viehe koeuitolle ja laittaa siihen koukut.

Miten sitten valita viehe siten, että se sopii omiin käyttötarkoituksiin sekä käsillä olevaan kalastussäähän? Moni kokenut kalastaja suosittelee valitsemaan värikkään uistimen, jos kalastussää on kirkas. Jos aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta voi olla hyvä idea valita vaikkapa keltainen tai punainen uistin. Kalastuskelin kirkkaus määrittelee myös valittavan uistimen kirkkautta.

Kotimaisuus on valttia viehevalinnoissa

Moni suomalainen kalastaja, joka ei tee vieheitään itse, suosii suomalaisia uistimia. Tämä ei olekaan ihme, koska joillakin suomalaisilla yrityksillä on jo kymmenten vuosien kokemus vieheiden valmistamisesta. Suomalaisia vieheitä pidetään yleisesti laadukkaina. Lisäksi moni on sitä mieltä, että kotimaassa tehty uistin sopii erityisen hyvin juuri suomalaiseen vesistöön. Usea suomalainen uistimia valmistava yritys ottaa mielellään vastaan palautetta asiakkailtaan, joten vuorovaikutus asiakkaan ja yrityksen välillä on aitoa sekä molempia osapuolia hyödyttävää. Moni suomalainen kalastaja löytääkin suosikkiuistimensa kotimaisista valikoimista ja elleivät kauppojen valikoimat viehätä, niin ainahan on mahdollisuus tehdä itse omat uistimet – täydellisenä mittatilaustyönä ja oman maun mukaan!